[rank_math_breadcrumb]
Montáž betonové jímky

Jak správně připravit podloží jámy na septik

Při montáži betonového septiku se používá štěrk s přídavkem cementu. V našem příspěvku vysvětlujeme, proč a kdy toto podloží použít.

Kdy byste měli použít podloží?

Podloží pro betonovou jímku se používá po vyhloubení nádrže k vyrovnání dna jámy. Podloží může být připraveno z:

  • štěrku, štěrko-písku
  • písku s příměsí cementu

Deseti-centimetrové štěrkové nebo pískové lože zajistí, že septik bude ve výkopu stabilně uložen. Betonová jímka díky své konstrukci a pevnosti nepotřebuje betonové lože na dnu jámy jako jímka plastová. Stačí stabilní podklad a zasypání zeminou.

Z jakého betonu je septik vyroben?

Odpadní nádrže jsou vyrobeny ze speciálního typu betonu, odolného vůči agresivním chemickým a biologickým látkám. Beton nesmí být poškozen vlivem podmínek pod zemí. Materiál použitý pro výrobu našich betonových nádrží je extrémně odolný a těsný. Má vhodné parametry v oblasti vodotěsnosti, absorpce vody a mrazuvzdornosti. Vodotěsnost našich septiků je tedy nejméně W-8, jejich absorpce vody je 5% hmotnosti a jejich mrazuvzdornost je F-150.

Jaký je rozdíl mezi jednokomorovou žumpou a dvoukomorovým septikem?

Jednokomorové žumpy jsou jednoduché nádrže s jednou komorou a revizním komínem. Není v nich žádná přepážka, která je typická pro septiky se dvěma komorami. Žumpy jsou určeny pro malé objekty, objekty, které nejsou tak využívané a oblasti s vysokou vlhkostí.

Dvoukomorové septiky, známé také jako přepadové, mají uprostřed své délky přepadovou přepážku, která zastavuje nejtěžší nečistoty. Jsou vybaveny dvěma revizními komíny, díky nimž je možný nezávislý přístup do každé komory. Používají se pouze v suchých oblastech. Pro jejich výstavbu je nutné získat příslušné stavební povolení.

Pokud si nejste jisti, které řešení je to pravé pro vás, přečtěte si našeho průvodce nákupem odpadní nádrže. Nebo nám zavolejte, náš odborník se vám bude věnovat.

Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám s výběrem poradíme.

VEDOUCÍ PRODEJE
Honza Martin

S jímkami pracuji již 10 let. Je to můj denní chleba. Zavolejte a poradím.